top of page

Wel of geen supplementen?

Balans geldt voor alles zo ook voor de mineralen huishouding. Net als op een weegschaal worden de verschillende elementen in ons lichaam continu gewogen.

Is het zinkgehalte te hoog in verhouding tot het calciumniveau? Dan zal het lichaam maar met mondjesmaat calcium opnemen. Bevat het bloed veel ijzer? Dan dalen o.a de fosfor en koper gehaltes. Een mega gecompliceerde puzzel dus waar zelfs wij als ervaren therapeut heel veel moeite mee hebben.


Wij gaan in deze blog proberen meer uitleg te geven over wat je nu het beste kunt doen om toch alleen op niveau te houden.



Wat zijn mineralen?


Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam

Ons lichaam bestaat voornamelijk uit koolstof, stikstof, zuurstof en waterstof. Voor een optimale samenwerking tussen deze vier stoffen zijn mineralen nodig.

Hierdoor kunnen we stellen dat mineralen de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam zijn.

Zonder de juiste balans van mineralen kunnen vitaminen, enzymen, proteïnen, antioxidanten en bepaalde vetzuren niet optimaal functioneren en kunnen er diverse klachten ontstaan.


Hieronder een overzicht van de mineralen.


Alfaliponzuur

Borium, Koper, Magnesium, Selenium, Zink, Zwavel


Superoxidedismutase

Borium, Koper, Mangaan, Zink


Vitamine A

Borium, IJzer, Magnesium, Zink


Vitamine B1

Magnesium, Zink


Vitamine B6

Magnesium, Zink


Vitamine B12

Kobalt


Vitamine C

Zwavel, Zink, Selenium, Magnesium, Koper, Borium


Vitamine D

Borium, Magnesium, Zink


Vitamine E

Zwavel, Zink, Selenium, Magnesium, Koper, Borium


Vitamine K

Borium, Magnesium, Zink, Zwavel


Hemoglobine

IJzer, Zink


Methionine

IJzer, Zwavel


Cysteine

Koper, Zink, Zwavel




Mineralen bestaan uit twee groepen:

micro- en macromineralen.

Macromineralen zijn de mineralen die we met de dagelijkse voeding binnenkrijgen.

Macro-elementen zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, zwavel en fosfor.

Silicium is een vreemde eend in het verhaal deze zit tussen de micro- en macromineralen in.

Alle andere mineralen vallen onder de micro-elementen, ook wel sporenelementen genoemd. Hiervan hebben we dagelijks maar een kleine hoeveelheid (milligrammen en microgrammen) nodig.


Kleine herinnering zonder de juiste balans van mineralen kunnen vitaminen, enzymen, proteïnen, antioxidanten en bepaalde vetzuren niet optimaal functioneren.


Voor het optimaal functioneren van het lichaam hebben we maar liefst 20 mineralen nodig. Bij een gevarieerd voedingspatroon zal je niet snel te kort aan mineralen hebben maar let op.

Een streng dieet ( 30% onder je kcal behoeften is al streng of medicijngebruik) zijn echter situaties die kunnen leiden tot een verstoorde mineralenbalans. Een goed opneembaar mineralen supplement kan dan uitkomst bieden. Maar wat is dan een goed supplement die het complexe proces van de mineralen kan ondersteunen op een manier die wel werkt?


Balans

Mineralen zijn alleen effectief binnen ons lichaam bij een optimale verhouding. Probleem is echter dat de wetenschappers de optimale verhoudingen nog niet hebben ontdekt voor mineralen. Dit maakt de analyse van onze mineralenhuishouding vaak erg ingewikkeld. Bijvoorbeeld, wanneer iemand bij de therapeut aanklopt met een herkenbaar patroon van klachten, dan kan het advies zijn om de calciumopname te verhogen. Tot op zekere hoogte heeft de therapeut gelijk, maar calcium wordt alleen goed opgenomen wanneer de inname met andere mineralen in verhouding blijft en hoe doe je dat op een goede en juiste manier?


Mineralensuppletie is een behoorlijke puzzel die zelfs voor ons als voedingsdeskundige en therapeut complex is.


Wanneer de verhoudingen verstoord zijn tussen de mineraleninname kunnen er weer andere klachten optreden. Het kan dus een behoorlijke puzzel zijn voor de professional om de juiste suppletie voor te schrijven. Hieronder een overzicht van de interacties tussen mineralen:

( bron Vitakruid website)



Onderzoeken en wetenschappelijk onderbouwd

Het Bio mineralen complex van Vitakruid is een supplement dat onze innerlijke mineralenweegschaal weer in evenwicht brengt. Een complete, goed opneembare formule die rekening houdt met de interactie tussen de verschillende elementen zoals hierboven weergegeven.


Nog even samengevat:

Mineralen zijn onmisbaar voor je lichaam.

Maar of je er écht van profiteert, is afhankelijk van de opname door het lichaam.

Bij inname van extra mineralen is de opneembaarheid belangrijker dan de hoeveelheid.

Daarnaast is balans het sleutelwoord binnen mineralensuppletie. Bij het samenstellen van de Bio Mineralen Complex formule heeft Vitakruid hier wetenschappelijk onderbouwd optimaal rekening mee gehouden. De doseringen van de verschillende mineralen zijn gekozen op basis van het mineralen interactieschema (zie tekening van de deze balans). Door deze wetenschappelijke benadering is het Bio Mineralen Complex dé ondersteuning voor een optimale mineralenhuishouding!


Hoe kunnen wij als voedingsdeskundige jullie in de toekomst helpen met deze vragen?


zal in juni ( mits deze doorgaat) starten met een nieuwe opleiding namelijk energetisch- morfologische bloedtest EMB.

Deze bloedtest gebeurd doormiddel van een vingerprik waarbij capillair bloed word afgenomen. Het bloed wordt vervolgens onderzocht.

Deze testmethode geeft een uitslag waarbij de bloedwaarden van rode en witte bloedcellen maar ook trombocyten (hematologisch bloedonderzoek) worden weergegeven. Verder geeft de testmethode inzicht in optimale waardes qua vitaminen en mineralen en eventuele absolute tekorten.


Wij kijken ernaar uit om hiermee te kunnen starten en jullie nog beter te gaan helpen op het gebied van voeding ,suppletie en jullie gezondheid :-))





6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page