top of page

Voeden of vullen in deze bijzondere tijd?

Eten is een belangrijke sociale gebeurtenis in het leven van veel mensen. We eten niet alleen omdat we voeding nodig hebben voor ons lichaam, maar ook omdat er zoveel andere redenen zijn om iets te eten.Verjaardagen worden gevierd met een gebak, hapje en vaak ook een drankje. Belangrijke sportevenementen gaan gepaard met fastfood, alcoholische dranken en borrelhapjes. Daar moet tenslotte op gedronken worden volgens velen, of moeten we het niet langzamerhand hebben over daar moet op gegeten worden.

Gezelligheid en eten lijken meer en meer samen te gaan. Eten omdat er iets te vieren valt, eten omdat er een Olympische finale op tv komt, eten omdat je die ene vriend of vriendin eindelijk weer eens spreekt. Eten gaat dan samen met plezierige emoties. Kun je hiermee zeggen dat er op die momenten sprake is van emotie eten?

Zo simpel ligt het helaas niet. Er zijn namelijk ook veel mensen die gaan eten als ze zich verdrietig voelen of wanneer ze boos zijn. Het ervaren van negatieve emoties kan bij mensen een reden zijn om te gaan eten. Het komt zelfs voor dat mensen niet eens goed kunnen omschrijven wat ze voelen en waarom ze dan gaan eten. En zeker nu in deze Corona tijd lijkt emotie eten en groeiend probleem te zijn voor veel mensen.

Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat aan de lijn doet steeds meer toe. Overgewicht is en blijft een wereld probleem. Drogisterijen en ook supermarkten richten volledige schappen in met hulpmiddelen en pillen om af te vallen. Talloze tijdschriften maar ook social media schrijven over bijzondere, maar vaak niet werkende afslank producten. Tenminste vaak werken ze maar even, want na het gebruik van het middel verval je weer terug in het oude eetpatroon. Maar niet getreurd, er is echt een oplossing die wel werkt.

Diëtisten, gewichtconsulenten en voedingsdeskundige zijn opgeleid om mensen te helpen in een afvalproces. Veel mensen slagen er gelukkig in succesvol af te vallen en een gezonde levensstijl aan te houden. Toch zijn er ook mensen die terugvallen in hun oude, ongezonde gedrag. Een deel van de mensen die niet in staat is het nieuwe eetpatroon vol te houden, heeft meestal te kampen met emotioneel eetgedrag of emotie- eten. Wat emotie- eten is en wat wij als gewichtsconsulent en voedingsdeskundige hieraan kunnen doen lichten we graag toe.

Maar ....... helaas past dat niet in een enkele blog. Het is complex en het ligt ook gevoelig. En daarom komt er weer een serie super interessante blogs aan over eten, een serie specifiek over emotie eten. Want was het maar zo simpel voor een emotionele eter om minder te eten en meer te bewegen.

Er spelen psychologische factoren mee, of een veranderingen in de directe omgeving zoals  gebeurtenissen in de familie, verhuizen, werk. En het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel hebben invloed. 

Mega interessante vraagstukken die zeker direct verbonden zijn met het onderwerp Emotie- eten.

Balans (terug) vinden

Veel mensen die met overgewicht kampen, zijn bekend met meer eten dan ze willen en de vele pogingen hier iets aan te doen. Aan de ene kant zijn er de verleidingen om iets te eten en aan de andere kant de vele lijnpogingen om een teveel aan gewicht weer kwijt te raken. Verleidingen omdat we dagelijks worden geconfronteerd met voedsel dat we niet nodig hebben, maar dat meer aantrekkingskracht lijkt te hebben dan producten die voldoen aan normale behoeften.

De supermarkt is niet alleen schuldig hieraan maar wat dacht je van events, daar is bijna niets gezonds te krijgen. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen. Kijk ook eens rond in de tankstations. Daar worden schappen zo ingericht dat je de verleiding bijna niet kan verstaan. Langs de snelwegen, in de kantines, in pretparken of dierentuinen, de meeste plekken zijn ingericht met producten die ons totaal niet voeden maar enkel en alleen vullen. En verleiden om nog meer te nuttigen.

Met een overvloed aan voedsel en vele gelegenheden waarbij gegeten wordt, is het voor iemand die gewicht wil verliezen geen gemakkelijke opgave. Toch slagen gelukkig veel mensen er wel in te veranderen en hun levensstijl te verbeteren. Daarnaast zijn er ook mensen die nooit problemen hebben gehad met hun gewicht en zonder problemen een gebakje weigeren. Het lijkt daarom zo eenvoudig om aan een leefstijl verbetering te doen.

Minder eten en meer bewegen wordt door ons nog steeds gezien en aanbevolen als de manier om blijvend gewicht te verliezen of op gewicht te blijven.



Als gewichtconsulent weten wij als geen andere waar te beginnen in het proces en wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het soms in een wereld met zoveel adviezen erg lastig is om een keuze te maken. Welk advies is het beste advies?   

Het eerste wat wij vragen is de reden waarom je iets wilt veranderen aan je eetpatroon? De volgende vraag is wederom waarom en nogmaals waarom. En ik hoor je nu denken waarom zo vaak waarom? Zo kunnen wij het beste ontdekken waar de echte wil vandaan komt en wat jou motivatie is om te willen veranderen.

Desondanks kan het nog steeds gebeuren dat je een terugval kan ervaren, en minder afvalt dan gewenst. Hieraan kunnen verschillende reden ten grondslag liggen. Voor een deel kan het een lichamelijke oorzaak hebben zoals de daling van de stofwisseling of te weinig energie-inname waardoor je honger krijgt.  Dit kan weer komen doordat je het advies niet geheel opvolgt en toch minder eet dan wordt geadviseerd. We adviseren vaak om meer te eten dan je misschien gewend bent, en het afvallen misschien niet zo snel gaat. En als het niet snel genoeg gaat, dan haal je er stiekem toch wat af. En dan gaat het begin misschien sneller maar het heeft niet de juiste uitwerking tot gevolg. Het gevolg is dat je dan heel snel terugvalt in je oude patroon. Waarom? Je hebt jezelf, je lichaam tekort gedaan en krijgt honger. En dan ontstaat de gedachte zie je wel lijnen zoals de meesten het noemen, is jezelf verhongeren om resultaat te krijgen. En dat houden de meesten niet lang vol en begint het proces weer van voren af aan.

Diëtistes, voedingsdeskundigen en gewichtsconsulenten geven een advies op basis van de juiste voedingsstoffen en voldoende energie ( kcal) wat jij nodig hebt. Enkel en alleen op deze manier kun je op een verantwoorde en goede manier. We starten met een perfecte basis, bouwen op en passen aan waar nodig. Precies op jouw afgestemd. En ja aanpassen hoort er ook bij. Want het volgen van een boek of vast programma gedurende je hele leven, past niet altijd. Een boek is niet voor jou geschreven, en het lichaam verandert gedurende je leven. Daarom hoort bij ieder persoon en iedere levensfase een ander advies. En niet te vergeten, omdat er vele factoren van invloed zijn op ieders behoefte. Denk hierbij aan het werk dat je doet, hoeveel je beweegt op een dag, hoeveel slaap je, ervaar je veel of weinig spanning, sport je regelmatig en wat is de inspanning hiervan? En zo zijn er nog veel meer vragen die gesteld kunnen worden om een goed advies te kunnen geven.


Tot onze volgende blog :-))

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page