top of page

Vitamine D van doen?


Deze week is er veel geschreven en online gekomen over het supplement vitamine D. Deze zou ons zo gezegd beschermen beschermen tegen het corona virus.

Wij duiken dieper in de wereld van deze kleine capsule.

Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen. 

Een heftige uitspraak die doet denken dat we massaal aan de vitamine D moeten gaan. En dat doen we dan ook. De winkels hebben inmiddels al bijna geen voorraad meer staan. Kruidvat heeft zelfs al aangegeven 30% meer omzet te hebben door de verkoop van supplementen.

Is dit angst of wanhoop, schaap gedrag of denken we maar gewoon ohhhhh het staat in de krant dus dan is het waar.

Wij snappen dit wel, er word zelfs een stuk gequoot van een hoogleraar en wetenschapper.

Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?'', verklaart hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul stellig. ,,Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona.'' Het is bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook 'een studie in een Spaans ziekenhuis die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona'. ,,Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.''

( Bron AD)

Bijzonder is het wel. Ja, vitamine D helpt tegen vele kwalen maar is het dan echt het wonder pilletje die ons de winter door helpt? Het is nogal wat om nu al te zeggen dat het helpt tegen corona. Er is nog niet eens een oplossing hoe we het virus wereldwijd moeten aanpakken laat staan dat we het kunnen bestrijden met vitamine D. Of zou het dan echt DE oplossing zijn?

Maar goed jullie zijn dit niet gaan lezen voor onze mening.

Graag delen wij dan ook een paar feiten over vitamine D3

1 Vitamine D3 is essentieel (we kunnen niet zonder) en het zou op een normaal niveau moeten zijn. Mits je dagelijks 30 minuten zonder zonnebril, sjaal, handschoenen en factor 50 naar buiten gaat en de juiste voedingstoffen eet die het stofje bevat. Als je behoord tot een risicogroep zoals aangegeven door de Gezondheidsraad dan kan een supplement vitamine D3 een aanrader zijn. Bij twijfel of als je niet in deze doelgroep valt maar wel denkt te kort te hebben, laat het testen of schakel een specialist in. Vanuit de orthomuleculaire hoek heeft iedereen in de winter een vitamine D3 tekort. Te weinig zonkracht (en te weinig zon) zijn hier de oorzaak van. Daar wordt het slikken van D3 in de winter (oktober-april) geadviseerd. 

2 vitamine D3 verhoogt de ACE 2 receptoren, maar dat is ook hoe het virus binnenkomt. Je verhoogt dus eigenlijk de kans om besmet te raken ( uhmmm oke dit is een hersenkraker)

Anders gezegd.

Er is sterk bewijs dat vitamine D3 een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D3 in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde 'cellulaire immuniteit'. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt. Er is echter wel meer onderzoek nodig om de precieze rol van vitamine D3 in het immuunsysteem te achterhalen.

3 ACE- 2 receptoren kunnen daarentegen weer bijdragen in de bestrijding van virussen. Dus eenmaal besmet, is het wellicht heel misschien MOGELIJK dat vitamine D suppletie kan werken. Maar ook dit is nog helemaal niet goed onderzocht of bekend en (ver)dient zeker nog meer onderzoek.

Nog even de korte versie

Preventief gebruik maken van vitamine D is iets anders dan het gebruiken als behandeling. En een onderscheid maken tussen deze twee zou wel eens van belang kunnen zijn. Je kan dus niet zomaar roepen dat iedereen vitamine D moet gaan slikken om jezelf te beschermen tegen Corona. Dat is best een heftige uitspraak en verdient eerst meer onderzoeken. Momenteel wordt bij de behandeling van Corona wel gebruik gemaakt van D3 suppletie. Dit is echter een hoog geconcentreerde versie die alleen via apotheken verkrijgbaar is op recept. Wat er in de winkels te koop is, is daar maar een fractie van. Bovendien is deze toediening onderdeel van een onderzoek hiernaar. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar vitamine D3 is niet het enige medicijn dat deze patienten toegediend krijgen. 

Wij snappen als geen ander dat we allemaal opzoek zijn naar een oplossing. En dat deze oplossing misschien wel in een klein hoekje zit. En als vitamine D3 die oplossing is, laat dan de potjes maar komen. Ons immuunsysteem heeft echter nog veel meer nodig dan vitamine D3. Vitamines en mineralen uit gevarieerde en gezonde voeding. Die zorgen er namelijk ook voor dat de vitamines worden opgenomen in ons lichaam. En vergeet dan ook niet te ontspannen en voldoende te bewegen. Denk je dat je een tekort hebt aan vitamines en mineralen. Het beste is om het te laten testen. Informeer bij je huisarts, specialist of bij een EMB deskundige in dit geval hebben wij deze in huis Gina Sandifort is sinds kort gediplomeerd om deze bloedtest te mogen afnemen. Ga niet zomaar supplementen slikken, want sommigen verdwijnen zomaar weer in het toilet. En dat wordt dan wel een hele dure plas. Blijf gezond en fit

Gina en Sandra

Bron: AD, Chivo, Chivas en Vitakruid


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page