top of page

Sporten met een blessure


Een blessure hoop je nooit op te lopen. Maar het kan altijd gebeuren. Wat dan?


Vorige jaar heb ik zelf een auto ongeluk gehad en brak hierdoor mijn voet op twee plaatsen en liep een whiplash op. Maar stoppen met sporten en werken, past totaal niet bij mij. Ik wilde gewoon door zoals het altijd ging. Dat gaat natuurlijk niet geheel. Ik paste mij aan. Deed wat ik wel kon. Dit proces gaf mij inspiratie en nog meer aanpassingsvermogen om andere te helpen, die tijdelijk ook aangepast dienen te sporten.

Auto rijden lukte niet, maar beheerst fietsen ging prima. Ik stapte dan ook dagelijks op de fiets vanuit Ouddorp naar Hellevoetsluis. Op de dagen dat het niet ging vanwege het weer of vroeg starten, had ik een privéchauffeur (mijn moeder; super lief). Het klinkt als: daar kan ik wel aan wennen :-)))

Sporten met een gebroken voet in het gips, was ook anders dan zonder. Maar ook daarmee lukte het om mij aan te passen en nog heel veel wel te doen. Ik vond het geweldig te ervaren wat wij als mensen eigenlijk allemaal kunnen als we het willen.

Een aantal vragen kwamen bij mij naar boven:

  • Is het zo erg dat je voor een periode moet stoppen met je huidige trainingsvorm.

  • Zijn er mogelijkheden deze aan te passen?

  • Hoe kun je nu op verantwoordelijk manier ervoor zorgen dat je niet te veel achteruit gaat in conditie of spierkracht.

De vragen die bij mij naar boven kwamen zorgden voor een korte checklist/tips:

  • Breng een bezoekje aan een specialist en overleg wat verstandig is.

  • Zoek een specialist die bij jouw blessure past of een visie heeft waarin jij je kan vinden.

  • Maak samen een plan van aanpak voor je blessure en ga ermee aan de slag (Deze laatste tip vind ik zelf een hele belangrijke voor de motivatie. Zonder te weten wat goed is of kan, is het wel eens lastig zelf te verzinnen wat passend kan zijn. Specialisten hebben ervoor geleerd en helpen graag. Maak hier positief gebruik van en ga samen aan de slag).

  • Neger nooit pijn nooit. Bij pijn of discomfort: stop waarmee je bezig bent! (Pijn tijdens sporten is nergens goed voor en kan de blessure alleen maar verergeren en soms zelfs nog meer blessures opleveren. Zeker als je niet de juiste techniek kan handhaven ga je wellicht een ander deel overbelasten en dat wil je ook niet. Balans is de key. Laat los wat je deed en pas aan naar het nu).

  • Kies in samenspraak met de specialist een vervangende activiteit die past en kan.

  • Denk in mogelijkheden. Niet in problemen.

  • Sporten met een blessure en pijnstilling is geen goed plan. Een blessure geeft immers aan dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Dit signaal onderdrukken en dan toch gaan sporten, kan de blessure verergeren. Overleg dit altijd heel goed met je arts of specialist.

  • Bekijk samen met een trainer je techniek. Blessures kunnen ook uit deze hoek komen. De juiste techniek is erg belangrijk en dien je zeker niet te onderschatten.

  • Bekijk je techniek met een sport specifieke trainer. Ook die hebben ervoor geleerd en vinden het, als het goed is, fantastische je te helpen om door te pakken waar kan en mogelijk is.

  • Bespaar niet op je eigen lichaam. Denk niet dat kan ik zelf wel. Ik google een paar oefeningen en dan doe ik dat wel. NIET DOEN maak die afspraak met een specialist. Dit betaalt zich echt terug in (weer) plezier hebben in het sporten.

  • Rustdagen. Plan altijd goede rustdagen. Afhankelijk van de sport die je doet de rusttijd nemen (Rust is meer dan alleen slapen, denk hierbij aan een yoga lesje, wandeling maken, sauna bezoeken, laat je eens lekker masseren of lees een goed boek op de bank. De keuze van rust is ook weer afhankelijk van de type blessure en de sport die je beoefent. Naast de vele inspanning heb je ook ontspanning nodig voor lichaam en geest een blessure kost het lichaam veel energie. Vergis je daar niet in. Plan altijd je rust in zo kun je er niet omheen).

Disclaimer

Ik ben geen wetenschapper, arts of therapeut. Deze tips zijn algemeen en niet specifiek. Bij twijfel vraag altijd advies aan een passende specialist. Voorne Putten is diverse trainers, fysiotherapeuten, masseurs enzovoort rijk. Heb je een blessure? Pak hem aan en ga er op de juiste manier mee aan de slag.

Have a nice day!

Sportieve groet,

Personal trainer Gina Sandifort


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page