top of page

Afvallen Na Bevalling


Tijdens de zwangerschap komen de meeste vrouwen aan. Dat betekent niet dat je meer vet hebt gekregen. Je draagt een baby in je buik en veel vrouwen houden vocht vast. Dat zorgt voor een toename van je gewicht. Na de bevalling ben je al direct een paar pond lichter doordat je de baby niet meer bij je draagt. En het vocht verdwijnt ook vanzelf weer. Toch ervaren veel vrouwen dat er na iedere zwangerschap een paar kilo’s blijven “plakken”. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?

Oorzaken van blijvend gewichtstoename na de zwangerschap

Of je blijvend bent aangekomen is niet direct na de zwangerschap vast te stellen. Vocht en vet lijken heel erg veel op elkaar. Als het tenminste onder je huid zit. Beide leggen een laagje aan op je lichaam, waardoor je minder definitie (contouren) hebt en wat ronder en zachter toont. En beiden zijn zichtbaar op de weegschaal. Je kunt nog weken na de bevalling last houden van het vasthouden van vocht.

Als je na een half jaar nog steeds een paar kilo zwaarder bent dan voor je zwangerschap, dan is het veilig om te stellen dat je vetpercentage wat is toegenomen. En daar is een hele simpele reden voor: je hebt tijdens je zwangerschap (en wellicht ook nog daarna) meer calorieën gegeten dan dat je hebt gebruikt. Over aankomen en afvallen worden veel dingen beweerd, maar je hoeft maar één ding te onthouden: vet is opslag van energie. En je kunt alleen energie opslaan als je het niet gebruikt.

De reden voor aankomen tijdens de zwangerschap

Waarom is de reden dat vrouwen aankomen tijdens de zwangerschap? Waarom juist dan? Dat kan meerdere oorzaken hebben:

  • Sommige vrouwen krijgen simpelweg meer trek. Dat kan talloze redenen hebben: hormonen, minder lekker slapen, minder regelmaat in het leven (vooral tijdens de verlofperiode), minder energie, en misschien wel meer aanbod, omdat de omgeving vindt dat je als zwangere vrouw verwend moet worden. Probeer dat maar steeds af te slaan.

  • Het is heel lastig om bij te houden of je aankomt omdat je een baby in je buik hebt, of omdat je vetmassa toeneemt. Waar een knellende broek voorheen een goed feedback-mechanisme was waar je iets mee kon, heb je er nu vrij weinig aan. En dus kan je ongemerkt aankomen.

  • Meer dan eens hebben vrouwen aan mij bekend dat ze zichzelf tijdens hun zwangerschap volledig hebben laten gaan. “Ik was toch al dik” of “Nu mag het een keer”. Maar alles wat je er aan vet aan eet tijdens de zwangerschap moet er toch weer af ná de zwangerschap. Jezelf laveloos eten is dus niet zo verstandig.


Hoe krijg je de zwangerschapskilo’s er weer af?

Op precies dezelfde manier waarop je “gewone” overtollige kilo’s eraf krijgt: door minder calorieën te eten dan dat je gebruikt. Dat principe staat als een huis. Wat wel belangrijk is om je te realiseren is dat je lichaam niet direct de oude is. 9 maanden op en 9 maanden af, wordt er weleens gezegd. Hiermee wordt bedoeld dat het wel even duurt voordat je je weer helemaal de oude voelt. En al dat slaapgebrek helpt daar niet bij. Afvallen kan zowel fysiek als mentaal zwaar vallen. Het kan dus verstandig zijn om je hier pas op te focussen als alle bijwerkingen van de zwangerschap voorbij zijn en de baby iets beter doorslaapt.

Het hangt heel erg van de persoon af. Voor sommige mensen is het een kwestie van instructies volgen. Maar voor (veel) anderen is het een gevecht om wat minder te gaan eten. De eerste maanden dat je baby er is, is al zwaar genoeg zonder een dieet erbij. Focus liever op je fysieke herstel door te trainen. Dat laagje vet komt later wel.


Hoe val ik het beste af?

Afvallen is wetenschap en iedereen kan het. De kunst is om geduld te hebben en te focussen op lange termijn gewoontes en daarmee lange termijn resultaat. Het advies is saai en al decennia hetzelfde: eet gevarieerd, eet met mate en eet zo onbewerkt mogelijk. Dat laatste is niet omdat je dik wordt van bewerkt eten maar omdat bewerkt eten vaak erg calorierijk is en een hoge dooreet-factor heeft. Om je een idee te geven: een handje M&M’s bevat circa 90 kcal. En het blijft zelden bij één handje. Een appel bevat circa 70 kcal en de kans dat je er daarna nóg drie eet is niet zo groot. Hoe makkelijker je je overeet aan een bepaald product, hoe minder geschikt het is voor iemand die probeert af te vallen. Ook situaties waarin je je gemakkelijk overeet probeer je zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan uit eten gaan, alcohol drinken bij de maaltijd (als je geen borstvoeding meer geeft) en naar de supermarkt gaan als je stevige honger hebt.


Hoe start ik?

Wij van Lets Go sport hebben twee specialisten in huis die je hierbij kunnen helpen.

Wij hebben beide een goede opleiding genoten om jullie weer op de rit te krijgen en je gezonde levestijl dor te pakken of aan te pakken :-)


Meer informatie gewenst?

Stuur ons een e-mail naar info@letsgosport.nl




353 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page