top of page

BCAA

Waar is deze poeder goed voor en dien ik het te gebruiken?


Branched-Chain Amino Acids, oftewel BCAA’s in de volksmond, is een verzameling van de drie essentiele aminozuren l-leucine, l-isoleucine en l-valine. We noemen deze aminozuren essentieel, omdat we vertakte bouwstenen zelf niet kunnen aanmaken. We zijn dus afhankelijk van onze voeding voor een adequate BCAA inname. Idealiter zou onze aminozuurinname voor ongeveer 40% uit het hierboven genoemde trio moeten bestaan. Met name vlees, vis, eieren, zuivel, noten, zaden en bonen zijn hoogwaardige bronnen van BCAA’s. Omdat ons hedendaagse voedingspatroon nog wel eens te wensen overlaat, kan een hoog gedoseerd BCAA supplement uitkomst bieden. Het BCAA poeder van Vitakruid bevat maar liefst 1950 mg l-leucine, 975 mg l-isoleucine en 975 mg l-valine. De ideale aanvulling bij een aminozuurarm dieet!


Ideale aminozuren samenstelling voor sporters

BCAA’s zijn populaire supplementen onder sporters. Logisch, want de speciaal geselecteerde eiwitten bevorderen de spiergroei en -kracht bij fysieke activiteiten*. De combinatie van l-leucine, l-isoleucine en l-valine zijn voor het beoogde doel van herstel en spiergroei de uitgelezen keuze. Ons spierweefsel bestaat namelijk voor maar liefst een derde uit dit trio. De BCAA poeder van VItakruid bevat leucine, isoleucine en valine, in de beste en meest wetenschappelijk onderzochte verhouding van 2:1:1!

Leucine 1 van de 20 voorkomende natuurlijke aminozuren. Deze reguleert de bloedsuikerspiegel in combinatie met insuline en beweging een belangrijke aminozuur voor eiwitsynthese.

Isoleucine is ook 1 van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren. Naast de vorming van hemoglobine ook verandwoordelijk voor het simuleren van de immuunfictie, is een ondersteuning voor onze wondgenezing, ontgifting van afvalstoffen en regulieren van bloedsuikerspiegel en energieniveau.

Valine is ook 1 van de 20 natuurlik voorkomende aminozuren. Deze baas verhoogd je energie, het vergroot je uithoudingsvermogen, en helpt herstellen van het spierweefsel na inspanning.


Goed oplosbaar in water

Vitakruid biedt het BCAA aan in poedervorm. Het product is goed te doseren door het bijgeleverde maatschepje en goed te mengen met water.


Toevoeging van vitamine-C

Vitamine C is belangrijk om de weerstand rondom fysieke inspanning te verbeteren*. Een onoverkoombaar probleem van dit nutriënt echter; we zijn zelf niet in staat de vitamine te produceren. Hierdoor zijn we volkomen aangewezen op ons voedingspatroon voor een toereikend vitamine C gehalte. Vooral in ons huidige drukke bestaan schiet het eten van voldoende groente en fruit, de voornaamste bron van vitamine C, er helaas nog wel eens bij in. Dan kan het nemen van een goed supplement een welkome aanvulling zijn. Binnen het BCAA poeder van Vitakruid is vitamine C tevens toegevoegd om de opname van l-leucine, l-isoleucine en l-valine te verbeteren.


* Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Vitamine C is o.a. goed voor: de vorming van collageen, het skelet, de huid, het ijzergehalte in het bloed, de weerstand tijdens en na fysieke inspanning, het gebit en bij vermoeidheid en moeheid.

  • Eiwitten stimuleren de spiergroei en -kracht bij sportieve activiteiten

Blog geschreven door Vitakruid en aangevuld door Gina Sandifort voedingsdeskundige en gewichtconsulente.


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page